Kaikki toiminta on kommunikointia

Kuulin ensimmäisen kerran tämän lauseen Australiassa ISAAC konferenssissa vuonna 2018:

" Kaikki toiminta on kommunikointia."

Kommunikointi on siis paljon muutakin, kuin sitä mitä sanotaan tai mitä kuvaa osoitetaan. Se on ilmaisua eleillä, ilmeillä, kehonkielellä. Se on sanoja, ääntelyitä, hiljaisuutta ja liikettä.

Ilmaisun kuunteleminen on havainnoimista ja pyrkimystä ymmärtää kokonaisvaltainen viestiminen. Kun olemme vuorovaikutustilanteessa läsnä, pystymme näkemään kaiken toiminnan kommunikointina. 

Hyvin usein tilanteet kuitenkin menevät ohi nopeaa ja niin, että emme ehdi näkemään minkälaista kommunikointia vuorovaikutustilanteessa tapahtuu. Rauhoittuminen ja pysähtyminen vuorovaikutukseen auttaa olemaan tilanteissa läsnä. Se, että työkaveri tai muu lähellä oleva henkilö sanoo äänen, miten sinä toimit ja mitä teet hienosti vuorovaikutustilanteessa, auttaa tulemaan tietoiseksi hyvistä tavoista toimia kommunikaation tukijana ja vuorovaikutuskumppanina.

Vuorovaikutustilanteiden kuvaaminen voi myös olla isoksi tueksi. Videon hyödyntäminen on nimittäin todella hyvä apua silloin, kun haluaa tulla tietoiseksi onnistuneista tavoista toimia. Vuorovaikutustilanteiden kuvaaminen auttaa tekemään näkyväksi onnistuneet hetket ja tulemaan sitä kautta tietoiseksi omista vahvuuksista vuorovaikuttajana ja kommunikaation tukijana. 

Videolta voidaan havainnoida tapoja, joilla tuetaan kommunikointia ja ilmaistaan sekä tapoja toimia, jotka mahdollistavat onnistumisen tilanteissa. 

Mitä sinä näet yllä olevassa kuvassa?

Minä näen kaksi ihmistä, jotka löysivät yhteisymmärryksen. Minä näen iloa siitä, että minä ymmärsin henkilön viestin. Hänen iloa ja onnea siitä, että hän tuli ymmärretyksi. Tämä pieni onnistumisen ja ilon hetki olisi luultavasti unohtunut minulta, jos minulla ei olisi ollut tästä hetkestä videota ja sitä kautta tätä ihanaa pysäytyskuvaa.

Onnistumisen hetket unohtuvat liian nopeasti mielestä. Haastavat tilanteet jäävät mietityttämään pitempään. Miksi tämä hetki ei toiminut? Mitä siinä tapahtui? Jäikö minulta jokin viesti, ele tai ilme huomaamatta? Ymmärsinkö minä jotain väärin?

Vuorovaikutushetkiin pysähtyminen videon ja kuvan kautta auttaa pysähtymään myös hyviin ja onnistuneisiin hetkiin. Mitä me teimme ennen tätä onnistumisen hetkeä, jotta siitä tuli näin hyvä tunnelma meille kummallekin?

Hän kertoi viestinsä ja mielipiteensä elein, ilmein, äänin ja osoittaen. Minä olin läsnä, häntä varten. Olin kiinnostunut hänen mielipiteestä ja asiasta. Kuuntelin ja näin viestin, näytin ja kerroin, että minä ymmärrän sinua. Selvensin minun viestini hänelle, niin että hän ymmärsi minua. Varmistin, että tarkoititko todella sitä, mitä ajattelin sinun tarkoittavan.

Näin me onnistuttiin ja innostuttiin tästä yhteisymmärryksestä yhdessä! 

 

Kommunikaatio ILO toteuttaa OIVA-ohjauspalveluita, joissa tuetaan perheitä ja työyhteisöjä tulemaan tietoiseksi onnistuneista vuorovaikutustavoista. OIVAssa havainnoidaan vuorovaikutusta videon avulla; Oivalletaan ja Innostutaan Videon Avulla. Lisätietoa OIVAsta sekä sen totuettamisesta työyhteisöön www.kommunikaatioilo.fi  

 

Kommunikaatio-ohjaaja ja OIVA-ohjaaja

Henna Sillanpää 

 

Tilaa uutiskirjeemme – saat Haluan tukea ilmaisua -materiaalin

Täytä alla oleva lomake ja saat videomateriaalin heti itsellesi.

Pyyd√§mme s√§hk√∂postiosoitettasi, sill√§ s√§hk√∂postiosoite toimii kirjautumistunnuksena verkkokurssille. Osoitteesi on turvassa, sill√§ emme tykk√§√§ roskapostista. Tietojasi ei my√∂sk√§√§n luovuteta ulkopuolisille tahoille. √Ą√§nitteen lataamisen j√§lkeen sinulle saatetaan kohdentaa Facebook- ja Google-mainontaa ajankohtaisista AAC-keinoihin liittyvist√§ aiheista sek√§ tarjoamistamme kursseista. Mik√§li et jostain syyst√§ halua n√§hd√§ mainoksiamme, voit halutessasi piilottaa ne. L√∂yd√§t ohjeet mainosten piilottamisesta sen sivuston ohjeista, jossa mainoksia n√§ytet√§√§n. Tulemme toisinaan l√§hett√§m√§√§n sinulle ideoita ja ajatuksia AAC-keinojen hy√∂dynt√§misest√§ s√§hk√∂postin v√§lityksell√§. Osa viesteist√§ voi sis√§lt√§√§ tarjouksia. Halutessasi voit lopettaa l√§hett√§miemme s√§hk√∂postien vastaanottamisen painamalla mink√§ tahansa l√§hett√§m√§mme viestin alaosassa sijaitsevaa unsubscribe-painiketta.