Kommunikaatio-opetus ja -ohjaus

Meillä Suomessa on ihanaa se, että tarjolla on monenlaisia ja monipuolisia tukia ja palveluita, jotka voivat helpottaa arkea. Kaikista tukimuodoista ja palveluista ei vain tiedetä tai ei ymmärretä, kuinka monipuolisia ne ovat.
 
Mielestäni kommunikaatio-opetus ja -ohjaus on yksi näistä palveluista, joista ei vielä tiedetä paljoa. Siksi ajattelin, että olisi hyvä hieman kertoa tästä aiheesta :)
 
Kommunikaatio-opetus ja -ohjaus on puhetta tukevan tai korvaavan kommunikointikeinon opetusta ja ohjausta. Erilaista kommunikointikeinoa hyödynnetään silloin, kun puheella ilmaiseminen on syystä tai toisesta vaikeaa.
 
Kommunikaatio-opetus ja ohjaus voi olla esimerkiksi: 
 
  • tukiviittomien opetusta ja ohjausta
  • kuvilla kommunikoinnin opetusta ja ohjausta
  • kommunikointikansion käytön ohjausta, opetusta ja päivitystä
  • kommunikointisovelluksen käytön ohjausta, opetusta ja päivitystä
  • kommunikoinnin apuvälineen käytön ohjausta, opetusta ja päivitystä
  • kommunikointi- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamista 
 
Opetukset ja ohjaukset toteutuvat pääsääntöisesti asiakkaan luona, hänen kodissa, päiväkodissa, koulussa tai työympäristössä. Opetus ja ohjaus toteutetaan asiakkaan toimintaympäristössä sekä asiakkaalle, että hänen lähi-ihmisille. Asiakas voi olla lapsi, nuori tai aikuinen. 
 
Lähi-ihmisillä onkin todella tärkeä rooli siinä, että henkilö voi tulla ymmärretyksi ja hän ymmärtää muita. Sillä eihän se vielä auta, että henkilö itse osaa esimerkiksi tukiviittomia, mutta kukaan hänen ympärillään ei ymmärrä hänen viittomiaan. Siksi ei riitä se, että henkilö itse osaa kommunikoida, vaan myös hänen lähipiirinsä pitää osata kommunikoida hänen kanssaan. 

Kommunikaatio-opetuksessa ja -ohjauksessa annetaan tukea ja neuvoja asiakkaalle ja hänen lähi-ihmisille siitä, miten keskustelu, vuorovaikutus ja oman mielipiteen kertominen voisi toteutua parhaiten. Vaihtoehtoisen kommunikointikeinon hyödyntämistä harjoitellaan yhdessä leikkien, pelien, keskustelun ja yhdessä tekemisen kautta.
 
Aina ei ole etukäteen tiedossa opetanko tukiviittomia arkeen, vai kuvien käyttöä. Tästä syystä tiedon antaminen erilaisista kommunikointikeinoista on osa ohjausta. Tärkeintä on löytää toimivin tapa ilmaista ja ohjata ja rohkaista sen hyödyntämiseen arjessa. 
 
Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että asiakkaan kaikkien toimintaympäristöjen ihmiset osaavat antaa saman tuen ja avun kommunikoimisen tukemiseksi. Kommunikaatio-ohjaajan toimenkuvaan kuuluukin usein varmistaa se, että kaikissa toimintaympäristöissä olisi tieto ja taito tukea asiakkaan kommunikointia. 
 
Tavoitteena on aina se, että keskustelu- ja vuorovaikutushetki sujuisi mahdollisimman hyvin ja itsenäisesti puhetta tukevan tai korvaavan kommunikointikeinon tukemana. Tavoitteena on myös saada sekä asiakas, että hänen lähipiirinsä innostumaan ja kiinnostumaan vuorovaikutuksesta ja kommunikoinnista.
 
Toisinaan kommunikaatio-ohjaajan tärkein rooli onkin toimia innostajana, kannustajana ja tukijana, joka rohkaisee asiakastaan ja hänen lähipiiriään yhteyteen, kommunikointiin ja  vuorovaikutukseen.
 
 
Henna Sillanpää
Kommunikaatio-ohjaaja
Kommunikaatio ILO Oy

Tilaa uutiskirjeemme – saat Haluan tukea ilmaisua -materiaalin

Täytä alla oleva lomake ja saat videomateriaalin heti itsellesi.

Pyyd√§mme s√§hk√∂postiosoitettasi, sill√§ s√§hk√∂postiosoite toimii kirjautumistunnuksena verkkokurssille. Osoitteesi on turvassa, sill√§ emme tykk√§√§ roskapostista. Tietojasi ei my√∂sk√§√§n luovuteta ulkopuolisille tahoille. √Ą√§nitteen lataamisen j√§lkeen sinulle saatetaan kohdentaa Facebook- ja Google-mainontaa ajankohtaisista AAC-keinoihin liittyvist√§ aiheista sek√§ tarjoamistamme kursseista. Mik√§li et jostain syyst√§ halua n√§hd√§ mainoksiamme, voit halutessasi piilottaa ne. L√∂yd√§t ohjeet mainosten piilottamisesta sen sivuston ohjeista, jossa mainoksia n√§ytet√§√§n. Tulemme toisinaan l√§hett√§m√§√§n sinulle ideoita ja ajatuksia AAC-keinojen hy√∂dynt√§misest√§ s√§hk√∂postin v√§lityksell√§. Osa viesteist√§ voi sis√§lt√§√§ tarjouksia. Halutessasi voit lopettaa l√§hett√§miemme s√§hk√∂postien vastaanottamisen painamalla mink√§ tahansa l√§hett√§m√§mme viestin alaosassa sijaitsevaa unsubscribe-painiketta.