Kommunikoinnin tavoitteet

Monesti minulta kysytään, mitkä puhetta tukevista keinoista ovat parhaita ja minkä keinon harjoitteluun on syytä keskittyä ensimmäisenä.

Yksiselitteistä vastausta näihin kysymyksiin ei valitettavasti ole olemassa. Jokaisen puhevammaisen tai kielihäiriöisen kanssa on löydettävä juuri hänelle parhaiten soveltuvat keinot.

Ennen kuin voimme tehdä päätöksen oikeiden kommunikointia tukevien keinojen käyttöönotosta, meidän on syytä pysähtyä vastaamaan muutamaan kysymykseen.

Ota kynä ja paperia esille, jonka jälkeen vastaa kolmeen kysymykseen:

  1. Mihin toivot muutosta?
  2. Mitä tekemällä voit onnistua?
  3. Mitä merkitystä tällä muutoksella on arkeemme?

Tämän jälkeen tee suunnitelma, miten käytännössä viet puhetta tukevia keinoja osaksi arkea.

Kaikkea ei tarvitse eikä edes voi oppia kerralla, vaan kyse on askel kerrallaan etenevästä harjoittelusta. 

Kuten kaikessa muussakin uuden oppimisessa, myös puhetta tukevien keinojen harjoittelussa tavoitteen asettaminen tekee uuden oppimisesta nopeampaa ja helpompaa. Lisäksi vältytään tarpeettomalta stressiltä, kun oppiminen tapahtuu askel kerrallaan.

Ja muista, että jokaisesta kehitysaskeleesta on syytä iloita!

Tekstin kirjoittaja

Henna Sillanpää
Kommunikaatio Ilo

Tutustu Puhetta tukevat keinot osaksi arkea -verkkokoulutukseen painamalla tästä

 

 

Tilaa uutiskirjeemme – saat Haluan tukea ilmaisua -materiaalin

Täytä alla oleva lomake ja saat videomateriaalin heti itsellesi.

Pyydämme sähköpostiosoitettasi, sillä sähköpostiosoite toimii kirjautumistunnuksena verkkokurssille. Osoitteesi on turvassa, sillä emme tykkää roskapostista. Tietojasi ei myöskään luovuteta ulkopuolisille tahoille. Äänitteen lataamisen jälkeen sinulle saatetaan kohdentaa Facebook- ja Google-mainontaa ajankohtaisista AAC-keinoihin liittyvistä aiheista sekä tarjoamistamme kursseista. Mikäli et jostain syystä halua nähdä mainoksiamme, voit halutessasi piilottaa ne. Löydät ohjeet mainosten piilottamisesta sen sivuston ohjeista, jossa mainoksia näytetään. Tulemme toisinaan lähettämään sinulle ideoita ja ajatuksia AAC-keinojen hyödyntämisestä sähköpostin välityksellä. Osa viesteistä voi sisältää tarjouksia. Halutessasi voit lopettaa lähettämiemme sähköpostien vastaanottamisen painamalla minkä tahansa lähettämämme viestin alaosassa sijaitsevaa unsubscribe-painiketta.