Puhetta tukevat keinot

Puhetta tukevista keinoista voidaan puhua monella sanalla tai sanojen yhdistelmällä. Voidaan puhua AAC-keinoista, kommunikaatiomenetelmistä tai puhetta tukevista ja korvaavista menetelmistä.

Puhetta voidaan tukea esimerkiksi:

- kuvilla

- piirtämällä

- kirjoittamalla

- viittomilla

- eleillä ja ilmeillä

- sovelluksilla

- esineillä

Puhetta tukevan keinon hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että ilmaisun tukena käytetään erilaista materiaalia tai keinoa, joka antaa tuen puhutulle viestille. Puhetta tukeva keino mahdollistaa sen, että puheen voi kuulla ja sen lisäksi myös nähdä tai tuntea. 

Sen lisäksi, että erilaiset keinot tukevat ilmaisua, ne voivat myös auttaa muistamaan asioita, tukea keskittymistä sekä tukea asian, sanan tai toiminnan hahmoittamista. Puhutut sanat katoavat saman tien, kun ne on sanottu. Puhetta tukeva keino varmistaa sen, että viestin saa muunkin aistin kautta, kuin kuulon. 

Puhetta tukevan keinon käyttö, kuten esimerkiksi piirtäminen keskusteluhetkessä, voi tuoda tilanteeseen rentoutta ja poistaa tiettyä painetta tilanteesta, jossa muuten voisi olla katseista ja kehonkielestä vaatimuksia ja odotuksia. Kun saa suunnata katseen ja kehon kohti tukimateriaalia ja antaa niiden tutkimiseen aikaa, se usein helpottaa ja rentouttaa vaikeaakin keskusteluhetkeä. 

Olen huomannut myös sen, että isoihin ja laajoihin kysymyksiin vastaaminen helpottuu, kun hyödynnetään esimerkiksi kuvia tai kirjoitettuja sanoja keskustelun tukena. Kun laajaan kysymykseen liittyviä vastausvaihtoehtoja näytetään kuvina tai teksteinä, sitä on helpompi lähteä hahmottamaan ja miettimään vastauksia. 

Puhetta tukevilla keinoilla ei korvata puhetta, vaan tuetaan puhetta. Siksi erilaisia keinoja voidaan hyödyntää kaikkien kanssa :) Siitä, että viestin saa useamman aistin kautta, ei ole haittaa kenellekään.

 

 

Henna Sillanpää

Kommunikaatio-ohjaaja

Kommunikaatio ILO

Tilaa uutiskirjeemme – saat Haluan tukea ilmaisua -materiaalin

Täytä alla oleva lomake ja saat videomateriaalin heti itsellesi.

Pyydämme sähköpostiosoitettasi, sillä sähköpostiosoite toimii kirjautumistunnuksena verkkokurssille. Osoitteesi on turvassa, sillä emme tykkää roskapostista. Tietojasi ei myöskään luovuteta ulkopuolisille tahoille. Äänitteen lataamisen jälkeen sinulle saatetaan kohdentaa Facebook- ja Google-mainontaa ajankohtaisista AAC-keinoihin liittyvistä aiheista sekä tarjoamistamme kursseista. Mikäli et jostain syystä halua nähdä mainoksiamme, voit halutessasi piilottaa ne. Löydät ohjeet mainosten piilottamisesta sen sivuston ohjeista, jossa mainoksia näytetään. Tulemme toisinaan lähettämään sinulle ideoita ja ajatuksia AAC-keinojen hyödyntämisestä sähköpostin välityksellä. Osa viesteistä voi sisältää tarjouksia. Halutessasi voit lopettaa lähettämiemme sähköpostien vastaanottamisen painamalla minkä tahansa lähettämämme viestin alaosassa sijaitsevaa unsubscribe-painiketta.