Puhetta tunteista puhetta tukevilla keinoilla

Haluan nostaa keskusteluun tunnetaitojen opetusta ja sitä, annetaanko samanlaisia mahdollisuuksia opetteluun ja tunteiden ilmaisuun henkilöille, jotka kommunikoivat puheella ja henkilöille, jotka käyttävät puhetta tukevia keinoja?

Jokaisella pitäisi olla oikeus tunteiden ilmaisuun, kuten on oikeus kommunikointiin. Ja oikeudella tunteiden ilmaisuun tarkoitan sitä, että osaa tunnistaa tunteen ja ilmaista sen puhetta tukevalla keinollaan. Tietää, mistä tunne voisi johtua ja osata kertoa siitä toisille sekä tietää, mitä tehdä, kun tuntee tiettyä tunnetta.

Puhetta tukevaa keinoa käyttävä henkilö voi hyödyntää oma-aloitteiseen kommunikointiin niitä tunnesanoja, joita hänen laitteella tai hänelle tehdyissä kuvissa on. Hän voi käyttää niitä tunnesanoja, joiden merkitys on hänelle opetettu. Eli hyvin paljon on kiinni siitä, mitä sanoja ja kuvia ympärillä olevat henkilöt opettavat hyödyntämään.

Tiedän, että tunnesanoille on usein kuvia kansioissa ja laitteissa. Mutta onko tarpeeksi? Muistetaanko niiden merkityksiä opetella? Jokainen kuitenkin tuntee tunteita, vaikka niistä ei osaisi kertoa. Jokainen tuntee paljon enemmän tunteita, kuin vain rakkautta, iloa, onnea, surua, vihaa tai pelkoa, joista useimmissa materiaaleissa on kuvat saatavilla.

Jos pysähdyt hetkeksi pohtimaan puhetta tukevaa keinoa käyttävää henkilöä, pystyisikö hän ilmaisemaan:
- Miltä hänestä tuntuu?
- Miksi hän tuntee niin?
- Mikä aiheutti tunteen?
- Mitä hän tarvitsee tilanteessa?
- Mitä hän voi tehdä?

Esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö kokee pelkoa. Osaisiko tuoda sen esille puhetta tukevalla keinolla? Löytyisikö kuvia, joilla ilmaista, mikä aiheuttaa pelkoa ja mikä häntä pelottaa? Osaisiko ja pystyisikö ilmaisemaan, mitä hän tarvitsee, jotta ei pelottaisi enää?

Tunnetaitojen oppiminen on kiinni siitä, että annetaan ja luodaan mahdollisuuksia tunteista kommunikoinnille, niiden havainnoimiselle ja ymmärtämiselle.

Blogitekstin kuvassa on tunnesanoja, joiden merkitystä en ole tarpeeksi mallittanut, havainnollistanut tai opettanut ymmärtämään. Oletko sinä?

 

Kommunikaatio-ohjaaja

Henna Sillanpää

Tilaa uutiskirjeemme – saat Haluan tukea ilmaisua -materiaalin

Täytä alla oleva lomake ja saat videomateriaalin heti itsellesi.

Pyyd√§mme s√§hk√∂postiosoitettasi, sill√§ s√§hk√∂postiosoite toimii kirjautumistunnuksena verkkokurssille. Osoitteesi on turvassa, sill√§ emme tykk√§√§ roskapostista. Tietojasi ei my√∂sk√§√§n luovuteta ulkopuolisille tahoille. √Ą√§nitteen lataamisen j√§lkeen sinulle saatetaan kohdentaa Facebook- ja Google-mainontaa ajankohtaisista AAC-keinoihin liittyvist√§ aiheista sek√§ tarjoamistamme kursseista. Mik√§li et jostain syyst√§ halua n√§hd√§ mainoksiamme, voit halutessasi piilottaa ne. L√∂yd√§t ohjeet mainosten piilottamisesta sen sivuston ohjeista, jossa mainoksia n√§ytet√§√§n. Tulemme toisinaan l√§hett√§m√§√§n sinulle ideoita ja ajatuksia AAC-keinojen hy√∂dynt√§misest√§ s√§hk√∂postin v√§lityksell√§. Osa viesteist√§ voi sis√§lt√§√§ tarjouksia. Halutessasi voit lopettaa l√§hett√§miemme s√§hk√∂postien vastaanottamisen painamalla mink√§ tahansa l√§hett√§m√§mme viestin alaosassa sijaitsevaa unsubscribe-painiketta.